Terug naar Nieuws

Het restaureren en bouwkundig versterken Van de Molukse kerk Eben-Haëzer in Appingedam.

Het restaureren en bouwkundig versterken  Van de Molukse kerk Eben-Haëzer in Appingedam.
Het restaureren en bouwkundig versterken  Van de Molukse kerk Eben-Haëzer in Appingedam.
Opdrachtgever:
Stichting Oude Groninger Kerken
Architect:
Arcadis
Gerealiseerd:
September 2016 t/m juli 2017
Aanbestedingsvorm:
Aanbesteding
Betreft:
Het restaureren en bouwkundig versterken Van de Molukse kerk Eben-Haëzer in Appingedam.

Bijzonderheden:

 Vlakbij de eerste speciaal voor Molukkers ingerichte woonwijk in Appingedam werd in 1960 een nieuwe kerk gebouwd. Deze Molukse kerk is sinds haar bouw vrijwel onveranderd gebleven. Het gebouw lijkt vanwege haar 'semi-permanente' karakter veel op een barak, maar heeft iets extra door het ranke dakruitertje met stalen kruis.

 

                                                                     

Historie

Vlakbij de eerste speciaal voor Molukkers ingerichte woonwijk in Appingedam werd in 1960 een nieuwe kerk gebouwd. Deze Molukse kerk is sinds haar bouw vrijwel onveranderd gebleven. Het gebouw lijkt vanwege haar 'semi-permanente' karakter veel op een barak, maar heeft iets extra door het ranke dakruitertje met stalen kruis. Binnenin is er een opvallende draagconstructie: de houten spanten zijn onbedekt gebleven. De eenvoudige houten preekstoel en doopvont zijn geleverd door de bouwers Niehof en Hund uit Appingedam. De aan de oostgevel opgehangen luidklok is eveneens in 1960 gegoten door fa. Van Bergen uit Heiligerlee. Het gebouw is ernstig in verval geraakt en uiteindelijk is het gebouw vanwege zijn historische en culturele waarde overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken.

Specials

Als gebouw zijnde het Jongste Rijksmonument, door de bijzondere historische waarde voor de Molukse gemeenschap en dan te bedenken dat dit gebouw ooit gebouwd als semi permanent

Eerste versterkte kerkgebouw, onder het huidige programma van de NAM is dit het eerste versterkte kerkgebouw van Noord Nederland.

 

Constructie

Nieuwe fundatie met boorpalen en stalen liggers aanbrengen onder bestaand gebouw. Bestaande Nehobo vloer bleef intact. Het verwerken van een nieuwe stalen draagconstructie in het bestaande gebouw met zoveel mogelijk behoud van bestaande elementen en uitstraling. Opvallend zijn de stalen spanten op de kopse kanten die vermomd zijn als de bestaande houten constructie. Het versterken een bewapenen van de dakplaten en allerlei aansluitdetails.

 

Interieur

Het zoveel mogelijk terugbrengen van de oude staat gebouw karakteristieke onderdelen zoals de keuken, de lampen, schakelmateriaal. Uitzoeken en terugbrengen oorspronkelijke kleurstelling van de wanden, vloeren en constructieonderdelen. De preekstoel is gerenoveerd maar de slijtage plekken in de vloer van de preekstoel zijn stille getuige van de rijke en bewogen historie van dit bijzondere kerkgebouw.

  

Bekijk ook

 Boerbouw heeft steralures! Het gebeurd regelmatig dat wij speciale opdrachten mogen uitvoeren. Een mooi voorbeeld is het vervangen van rubbers voor de sterrenkoepel van de RUG in Groningen. Met recht werken op niveau, ook speciale uitdagingen? wij gaan ze graag aan!
Lees het hele bericht
 
 Het jongste rijksmonument weer volop in gebruik! De Molukse kerk Eben Haëzer in Appingedam is na een zeer grondige restauratie weer volop in gebruik. Een betekenisvol moment vorige week toen de eerste dienst weer werd gehouden. Een specialistisch en uitdagend project die wij in opdracht van Stichting Oude Groninger Kerken voor hen en de gebruikers succesvol hebben afgerond. Bijzonder omdat door de status van monument de "semipermanente" neergezette kerk nu bewaard blijft voor de toekomst. Boerbouw Groningen B.V. de specialist voor het renoveren van monumenten.
Lees het hele bericht
 
    De bewoners van Appingedam kunnen van af vandaag het geluid van de kerkklokken van de Molukse kerk weer horen. De restauratie en het aardbevingsbestendig maken is het laatste stadium ingegaan. Hiermee is dit project bijna ten einde en bereidt Boerbouw zich voor op de oplevering aan de stichting oude Groninger kerken.
Lees het hele bericht