Terug naar Projecten

Restauratie en bouwkundig versterken Molukse kerk Appingedam

Opdrachtgever:
Stichting Oude Groninger Kerken
Architect:
Arcadis
Gerealiseerd:
September 2016 t/m juli 2017
Aanbestedingsvorm:
Aanbesteding
Betreft:
Het restaureren en bouwkundig versterken Van de Molukse kerk Eben-Haƫzer in Appingedam.

Bijzonderheden:

Werkzaamheden

Bouwkundig versterken

Nieuwe buispalen en fundatie aanbrengen

Plaatsen staalconstructie

Dak versterken en renoveren

Boeien en dakgoten restaureren

Herstellen en vervangen ramen en deuren

Installatiewerk, verwarming, verlichting

Sauswerk wanden en plafonds

Vloerafwerkingen

Toiletten renoveren en keuken geplaatst

 

Historie

Vlakbij de eerste speciaal voor Molukkers ingerichte woonwijk in Appingedam werd in 1960 een nieuwe kerk gebouwd. Deze Molukse kerk is sinds haar bouw vrijwel onveranderd gebleven. Het gebouw lijkt vanwege haar 'semi-permanente' karakter veel op een barak, maar heeft iets extra door het ranke dakruitertje met stalen kruis. Binnenin is er een opvallende draagconstructie: de houten spanten zijn onbedekt gebleven. De eenvoudige houten preekstoel en doopvont zijn geleverd door de bouwers Niehof en Hund uit Appingedam. De aan de oostgevel opgehangen luidklok is eveneens in 1960 gegoten door fa. Van Bergen uit Heiligerlee. Het gebouw is ernstig in verval geraakt en uiteindelijk is het gebouw vanwege zijn historische en culturele waarde overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken.

Specials

Als gebouw zijnde het Jongste Rijksmonument, door de bijzondere historische waarde voor de Molukse gemeenschap en dan te bedenken dat dit gebouw ooit gebouwd als semi permanent

Eerste versterkte kerkgebouw, onder het huidige programma van de NAM is dit het eerste versterkte kerkgebouw van Noord Nederland.

 

Constructie

Nieuwe fundatie met boorpalen en stalen liggers aanbrengen onder bestaand gebouw. Bestaande Nehobo vloer bleef intact. Het verwerken van een nieuwe stalen draagconstructie in het bestaande gebouw met zoveel mogelijk behoud van bestaande elementen en uitstraling. Opvallend zijn de stalen spanten op de kopse kanten die vermomd zijn als de bestaande houten constructie. Het versterken een bewapenen van de dakplaten en allerlei aansluitdetails.

 

Interieur

Het zoveel mogelijk terugbrengen van de oude staat gebouw karakteristieke onderdelen zoals de keuken, de lampen, schakelmateriaal. Uitzoeken en terugbrengen oorspronkelijke kleurstelling van de wanden, vloeren en constructieonderdelen. De preekstoel is gerenoveerd maar de slijtage plekken in de vloer van de preekstoel zijn stille getuige van de rijke en bewogen historie van dit bijzondere kerkgebouw.